3.5.2018

Käsi kädessä

Tuo ystäväni lahjaksi antama lasi on kulkenut mukanani kodista toiseen, sen sisältämä Tabermannin ajatus taas sydämessäni päivästä toiseen. Niin kuin lintu tarvitsee oksaa, tarvitsee käsi kättä. Voiko asian kauniimmin sanoa. Yhtä välttämätöntä, kuin linnun on päästä laskeutumaan oksalle, on ihmisen päästä toistaan lähellä. Mietin tilanteita, joissa käteni löytää toiseen käteen. Töissä ollessani niin käy lähes päivittäin, käteni löytää hentoon käteen, jonka elämänviivat hiljalleen haalenevat. Tai se löytää tuon hennon käden vierellä istuvan ihmisen käteen. Tuon kosketuksen on tarkoitus viestittää vierellä olevalle: Et ole yksin, tähän hetkeen on turvallista pysähtyä ja olla rauhassa. Olet vahva ja selviät kyllä.

Kotona käsi hakeutuu käteen, josta se on löytänyt oman rauhoittavan paikkansa jo seitsemän ja puoli vuotta sitten. Sormet menevät lomittain omille paikoilleen kuin itsestään. Ne kertovat: Olet rakas, kiitos että olet siinä. Näin vauva-arjen keskellä täytyy tuo käsi hakemalla hakea omaansa useammin, etteivät ne olisi liian kaukana toisistaan, että muistettaisiin vaalia niiden yhteyttä. 

Vauvan pikkuruisimmat sormet tarrautuvat omiini vaistonvaraisesti, etteivät syli, turva ja ruoka katoaisi. Esikoisen käteen omani hakeutuu niin ilon, ihmetyksen, kuin painajaisten ja pintanaarmujen hetkellä. Parkkipaikalla ja suojatiellä. Tuolloin käteni saattaa turvata, ohjata  ja opastaa. Usein se kuitenkin vain ilmoittaa: Olen tässä, sinua varten pikkuiseni. Ja hiljaa se kuiskaa: Ethän päästä irti, ethän vielä pitkään aikaan. 

 

Elämän mittaan käsi tervehtii uusia käsiä toivoen, että niistä seuraa jotain hyvää. Että ne ovat yhtä turvallisia, mielenkiintoisia ja lämpimiä, kuin jo tavatut. Ettei niistäkään tarvitse päästää irti liian varhain. Matkalla vauvan siloisesta nyrkkiin puristuvasta kädestä aina vanhuksen ohuen ja ryppyisen ihon peittämään käteen soisi siihen tarttuvan monta arvostavaa, kannustavaa ja ymmärtävää kättä.-heidisusanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! <3