27.2.2018

Pitkittynyt latenssivaihe

Pitkittynyt latenssivaihe, hakusana, jonka olen kirjoittanut Googlen hakukentään viime päivien aikaan tuskallisen monta kertaa, viisastumatta sen enempää. Tämä raskaus on viimeiset pari kuukautta ollut supistelujen täyteinen. Ennenaikaiset supistukset säikäyttivät ja lopettivat työnteon jo kaksi kuukautta sitten. Pari viikkoa sitten täyttyi viikot, jolloin esikoinen syntyi. Viime viikolla kohtu päätti jatkaa harjoittelua kipein supistuksin. Supistukset tulevat ja menevät. Vallankin yöaikaan jaksot saattavat olla jo hyvin intensiivisiä, pitkäkestoisia ja säännöllisiä. Kaikki rentoutumiskikat valjastettuna käyttöön etenen aallosta aaltoon vain todetakseni aamun valjetessa, että mainingit hiipuu. Nyt kahtena viimeisenä yönä on alaselällä ollut jo niin muikeat tuntemukset, että on jumppapallon ja kauratyynyn lisäksi saanut kaivaa Tens-laitteen selkään. Vatsan roikuttaminen ja palloa tai sänkyä vasten nojailu auttaa myös. 


Latenssivaihe eli avautumisvaiheen alku, jota ei vielä lasketa osaksi varsinaista synnytystä pehmittää ja valmistelee kohdunkaulaa synnytystä varten. Vauva etsii itselleen optimaalista asentoa. Tunnen liikkeet edelleen hyvin ja voimakkaina. Lohduttaudun lauseeseen, että uudelleensynnyttäjän latenssivaihe voi paitsi olla pidempi, myös edistää synnytystä. Pitkittyneessä latenssivaiheessa neuvotaan elämään mahdollisimman tavallista ja mielekästä arkea. Levätä kannattaa aina, kuin suinkin voi. Joskus pitkittyneessä latenssivaiheessa hakeudutaan sairaalaan, jossa äidille voidaan mahdollistaa unihoitoa lääkkein. Myöhemmillä viikoilla voi pitkä latenssivaihe ja äidin väsähtäminen johtaa myös synnytyksen käynnistämiseen. 

Itselleni hankalinta pitkittyneessä latenssivaiheessa on positiivisen mielialan säilyttäminen. Loppuraskauteen ja synnytyksen lähenemiseen varmaan mielenheittelyt kuuluvatkin ja Aktiivisen synnytys ry:n keskusteluillassa pari äitiä kertoikin, että heillä synnytystä ovat ennakoineet aina tietynlaiset "nyt riitti" -fiilikset ja raivon tunteet. Koen, että tätä vaihetta on erityisen hankala kestää, kun ei voi luottaa siihen, että aaltojen vastaanotto todella konkreettisesti vie lähemmäksi vauvaa. Ei ainakaan vielä tänään tai huomenna. Kivun käsittely ja yöunille heippojen toivottaminen ei sinäänsä siis johda mihinkään. Välillä tarvitsisi jo miehen apuun selkää painelemaan ja supistusta helpottamaan, muttei viitsi toista herättää turhaan, kerta ei tässä vielä olla oikeasti minnekään lähdössä.

Myös esikoisen hoitojärjestelyt aiheuttavat nyt jatkuvaa stressiä, koska hoitajat tulevat pidemmän ajomatkan takaa ja nyt tämä on joka päivä vähän tälläistä aavistelua tapahtuuko jotain vai eikö. Mietityttää eteneekö varsinainen synnytys sitten parissa tunnissa, vai onko jälleen edessä kakskyttuntinen urakka. Mielelläni olisin ottanut vaihtoehdon, johon olisi kompaktisti kuuluneet vaan varsinaiseen synnytykseen liittyvät tuntemukset. Hah. Toivon, että varsinaiseen synnytykseen riittää vielä paukkuja ja rentoa fiilistä. Nytkin kyllä monta hyvää hetkeä on ollut myös supistuksia vastaanottaessa ja vauvan tuloon valmistautuessa, mutta välillä sitä vaan paiskaantuu koko aallon voimalla tälle negatiivisemmalle ajatusradalle. 
Tänään 38+0. Niin hienosti viikkoja kertynyt. Voisiko joku kuitenkin pliis luvata, ettei kantoaika ole tällä kertaa kuutta viikkoa pidempi kuin viimeksi? Eilen puhdistui kylppärin kaakelien saumatkin tehokkaasti ennen saunomista, joten tosissaan täällä ainakin jo ollaan.  Kaikki, jotka ystävällisesti tässä kohtaa huomauttaa lasketun ajan ja sitä seuraavien viikkojen ajankohdasta.... älkää.-heidisusanna


2 kommenttia:

 1. Voi apua, ei kuulosta ollenkaan kivalta.
  Mä muistan niin hyvin tuon kun pitää miettiä ja tuumia niitä lastenhoitajia. Että milloin ihmeessä niille sitten soitetaan. Voin vaan kuvitella, että tuo on todella turhauttavaa, jos joutuu monta yötä valvoa supistusten kanssa. Ja vielä jos ovat oikeasti kipeitäkin. Huoh. Tsemppiä kovasti<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo aika lailla on arpapeliä, kun ei tiedä, kuinka voimalla tositoimet sitten hyökyy lopulta päälle. Kiitos! ❤️❤️

   Poista

Kiitos kommentista! <3