4.1.2018

Synnytystoivelista

Näin uutena vuotena toiveeni pyörivät kovasti yhden asian ympärillä. Nyt kun synnytykseen on oletettavasti aikaa pari kuukautta ja toisaalta varaudun siihen, että aikaa olisin vain reilu kuukausi (ja toivon, ettei ainakaan sen vähempää), on synnytystoivelistan teko ollut mielessäni. Ensimmäinen synnytyskertomukseni löytyy täältä. Ajatukseni toiseen synnytykseen liittyen ovat tuntuneet päässäni ajoittain selkeiltä, sitten taas niin hajanaisilta, että mietin saanko ollenkaan mustaa valkoiselle synnytystoivelistan muodossa. Sain käsiini synnytystoivelistan pohjan, jonka ohjaavat kysymykset tuntuivat helpottavan ajatusten jäsentelyä. Huomaan, että synnytys jännittää ja toisaalta suhtaudun siihen ihmeen innoissani ja odottavin mielin. Välillä kuitenkin mieli lyö täysin lukkoon ja pelkään, että korjaavaksi ja vahvistavaksi kokemukseksi toivomani synnytys onkin se tilanne, jossa kaikki menee dominoefektin lailla pieleen. Sairaalaan mukaan otan tästä listasta lyhyemmän ja helpommin luettavissa olevan version, mutta tuntui hyvältä kirjoittaa ajatuksia kokonaan "auki" ja työstää niitä siinä samalla.


Toiveet: Toivon synnytyksen käynnistyvän luonnollisesti. Jos käynnistykseen joudutaan, toivon ensisijaisesti ballonkia. Läpi synnytyksen toivon, että oksitosiinitippaa ei laitettaisi rutiinisti, vaan tarvittaessa vasta, jos tilanne sen todella vaatii (käynnistys, supistusten voimistaminen, jälkeisten syntymä). Toivon, että streptokokki b testattaisiin ajoissa ja ehtisin saamaan tarvittavat antibiootit. Toivon, että synnytyksen vaiheita ja tarvittavia toimenpiteitä selitetään minulle. Toivon säästyväni episiotomialta, mutta jos se täytyy tehdä, toivon siitä kerrottavan minulle etukäteen. Toivon, että voisin kokeilla mahdollisuuksien mukaan ponnistusvaiheessa vuoteen päätyä vasten oloa tai synnytysjakkaraa ja palata puoli-istuvaan vasta sitten, jos nämä eivät tunnu luontevilta. Toivon ohjausta, vinkkejä ja kannustusta sen mukaan, kuin tilanne sitä vaatii. Toivon vointimme salliessa, että lapsen synnyttyä napanuora saisi sykkiä rauhassa loppuun, eikä häntä pestäisi lapsenkinasta kiireellä. Toivon ihokontaktia ja että minä ja mieheni saamme pitää vauvan lähellämme, jos vauvan vointi sen sallii.

Tärkeitä asioita synnytykseen liittyen: Turvallinen hoitoympäristö ja lämmin kohtaaminen. Kokemus siitä, että olen tilanteen tasalla ja selviän siitä. Mieheni läsnäolo ja osallisuus tapahtumissa. 

Mikä auttaa luottamaan itseeni: Ystävällinen kohtaaminen, avoin tiedonanto, omien voimavarojeni tukeminen ja kannustaminen siihen, että pystyn ja osaan. Koen tiukan paikan tullen hyötyväni enemmän tsemppauksesta ja tiedon annosta, kuin käskyttävästä sävystä, joka saa minut enemmän lukkoon ja toimintakyvyttömäksi. 

Turvallisuuden tunnettani lisäävät: Rauhallisuus ja kiireettömyys, mahdollisuuksien mukaan hämärämpi valaistus, mahdollisimman vähän ihmisiä huoneessa, oma puoliso.

Kivunlievityksen suhteen: Toivon mahdollisimman pitkälle lääkkeetöntä kivunlievitystä. Minulla on todennäköisesti mukana tens-laite, gua sha kampa ja kauratyyny. Ensimmäisessä synnytyksessäni kipuani lievitti parhaiten vesi, lämpö, mielikuvat ja lopuksi ilokaasu. Kokeilen mielelläni ammetta, jos se on mahdollisuutena. En toivo epiduraalia, joten jos lääkkeelliseen puudutukseen on mentävä alustavasti toivon spinaalia, tai pudendaalia (josta en kyllä ensimmäisessä synnytyksessä kokenut hyötyväni.) Toivon muistutusta leukojen rentouttamisesta yms. Otan mielelläni vastaan kätilön ehdotuksia ja ohjausta lääkkeettömistä kivunlievitysmuodoista. 
Gua Sha kiven tilasin paljasjalkakengät.net:istä. Gua Shan käyttö ei ole itselleni ennestään tuttua, joten vinkkejä ja kokemuksia otan mielelläni vastaan. 

Kätilöltä toivon: Ystävällistä, kannustavaa kohtaamista. Toiveideni huomioimista. Isän huomioimista ja ohjeistamista. Toivon, että saan liikkua ja levätä omien tuntemusteni mukaan. Toivon, ettei minua hoputeta esim. suihkuun liian pian synnytyksen jälkeen, jos en ole siihen vielä valmis.  


Pelot/huolenaiheet: Pelkään, että jään synnytyksessäni "jalkoihin" ja toiveitani jyrätään tai pystymistäni kyseenalaistetaan. Ensimmäisessä synnytyksessäni kohtaaminen oli kylmää, vähäsanaista ja toimenpiteitä tehtiin minulle kertomatta. Nämä asiat ovat nousseet mieleen uuden synnytyksen kynnyksellä. Toivon, ettei lasta viedä luotani pois, ellei tilanne sitä edellytä ja että saisin mahdollisimman ajanmukaista tietoa, jos jokin on pielessä. Esikoisen ennenaikaisuus ja bilirubiiniarvojen nousu aiheutti myös huolta, joten toivon hienotunteisuutta ja hellyyttä verikokeisiin ja muihin lapseen kohdistuviin toimenpiteisiin.

Muuta tärkeää: Toivon jälkeenpäin tilaisuutta keskustella synnytyksestä, jos se jäi minua mietityttämään sekä haluan synnytyskertomukseni nähtäväksi. 

Ajatuksia imetyksestä: Toivon rauhallista ja kiireetöntä ensi-imetystä. Toivon kärsivällistä ohjausta imetykseen, jos se ei ala luonnostaan meiltä sujumaan. Toivon imetystä tuettavan ja vältettävän lisämaidon antoa rutiinisti. Jos lisämaitoa on syytä antaa, toivon että aluksi voitaisiin kokeilla hörpyttämistä ja välttää pulloa sekä minulle ohjeistettaisiin tarvittavien lisämaitojen määrät. Esikoisesta koin ahdistavana hyvin toisistaan ristiriitaiset ohjeet imetykseen, mutta lopulta vuoden imetystaival oli enimmäkseen hyvin antoisa. -heidisusanna

2 kommenttia:

  1. Hyviä toiveita :) Itselläkin sairaalassa esikoista synnyttämään mennessä oli ainoana pelkona tuo jyrätyksi tuleminen. Suurelta osin siltä vältyttiinkin, vaikka ei se ylikävely kovin kaukana ollut.
    Itsellä oli guasha paljon käytössä jo raskausaikana, kun raskausjumeja mies sillä "kampaili". Synnytyksessä sitten ei tullut guashaa käytettyä, vaikka toisaalta sekin olisi varmasti auttanut alaselän tuntemuksiin, mutta tällä(kin) kertaa päädyttiin hoitamaan se sitten painamalla niitä selän akupisteitä tosi kovaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! :) Joo sitä toivoo kyllä, ettei sellaista joutuisi kokemaan kaiken muun ohella. Täytyykin ottaa selvää tuon käytöstä jo raskausaikana ja tosiaan ne selän akupisteet kerrata hyvissä ajoin. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! <3