18.9.2017

Isosisko syntymässä - kirjavinkki


Minulla ja pikkusiskollani on puolitoista vuotta ikäeroa. Minulle on kerrottu, että osasin olla aika riiviö, mitä tuli pikkusiskon tutin varastamiseen ja myöhemmin jopa itse pikkusiskon varastamiseen, kun olin napannut hänet salaa nukkeni tilalle nukenvaunuihin. Anteeksi äiti ylimääräisistä sydämentykytyksistä. Kirjastossa törmäsin joku aika sitten rispaantuneeseen vanhaan kirjaan, joka herätti heti omat lapsuusmuistot mieleen. Heti kannesta tunnistin tuon Vallaton vauva valtaa vatsan -kirjan ja jokainen sen sivu synnytti tarkan muistikuvan, millaisin silmin olin lapsena kirjan kuvia tarkkaillut ja miten sen tarinan kokenut. Ajattelin, että nyt olisi hyvä aika myös meillä alkaa kirjojen avulla auttaa Tiitiä valmistautumaan tulevaan elämänmuutokseen  ja ottaa häntä konkreettisemmin mukaan vauvan odotukseen. 

Kirjakaupan hyllyiltä huomasin tämän David Bedfordin kirjoittaman, Susie Poolen kuvittaman ja Päivi Rekiaron suomentaman Sinusta tulee isosisko -kirjan (2015). Kirja on mukavan simppeli ja värikkäiden vauvakuvien ja nyt ajankohtaisen aiheen vuoksi siitä on tullut meillä nopeasti lemppari. Itsekin olen päässyt vähän eroon ääneenlukuahdistuksestani ja nyt on mukava kirjan tarinan myötä jutella lapsen kanssa asioista, joita hänellä herää mieleen vauvan odotuksesta ja siitä millaista on, sitten kun meillä asuu pikkuveli tai -sisko. Kirja on rehellinen, se kertoo isosiskon olevan vauvalle tärkeä ja vauvan söpö, mutta vauvasta paljastuvan muitakin juttuja, kuten kakkavaipat, varpaille puklaaminen ja sen, että joskus vauva voi kitistä niin kovasti, että on vaikea ajatella mitään muuta. Kirja myös muistuttaa isosiskonkin olevan vanhemmille rakas.Kirjan kautta ollaan saatu paljon keskustelua aikaiseksi ja luulen, että meillä on aivan huippu isosisko syntymässä ja kasvamassa sitten keväällä. Kirjastosta tulee varmaan lainailtua lisää aihealueen kirjoja, jos se jatkossakin lasta itseensä kiinnostaa. Ennakkotilailin myös kauan katselemani Miiran äiti on kätilö -kirjan, joten siitäkin voin kirjoitella sitten, kun se loppuvuodesta saapuu. Onko sulla vinkata jotain aiheeseen sopivaa kirjaa?

-heidisusanna

2 kommenttia:

  1. Kirjat on kyllä hyvä tapa ottaa toisia lapsia mukaan odotukseen. :) Vvvv-kirja on tuttu omastakin lapsuudesta. Olipa hauska muistutus siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä, se on hauska ja mieleenpainuva kirja. :)

      Poista

Kiitos kommentista! <3