12.8.2017

Alkuraskauden oireet

Ylläriplussan jälkeen oon kirjannut vähän alkuraskauden oireita ylös. Raskaustestin päädyin tekemään aavistuksen ja kalenterin perustella, en niinkään oireiden. Sen ihanan plussan - tai oikeestaan neljän, kun vähän innostuin - jälkeen aloinkin vasta paremmin tarkistella oloa. Joko jotakin tuntuu? Ihmettelin kun rinnat ei aristellut, kuten esikoisesta, eikä metallinmakuakaan suussa ollut. Viidennen raskausviikon ajan olo oli ihan normaali. Ehkä iho kukki normaalia enemmän, jos nyt jotain oiretta haluaa kaivamalla kaivaa. 


5+

Kuudennen viikon alussa huomasin sen väsymyksen, joka oli heti tullessaan hyvin tutun tuntuinen. Muistin ne 12 -tuntiset yöunet, joita Tiitin alkuraskaudessa nukuin ja päiväunet vielä päälle ja siltikin väsytti. Nyt kolmivuotiaan äitinä ei tarvitse sellaisista unista haaveilla, mutta onneksi meillä mies huomioi ihanasti ja antaa minun työvuorojen jälkeen mennä vielä unille, jos olen rättipoikki. Yöunille käyn usein Tiitin perässä 21, vaikka aiemmin nukkumaanmenoaika on ollut siellä 01-02.

Pahoinvointia on ollut yhden oksennuskerran verran. Kiitos, voisin skipata tämän oireen tällä kertaa. Viime raskaudessa ei ilman pahoinvointirannekeita ollut asiaa esimerkiksi auton kyytiin. Kylmät hedelmäsoseet ja kylmät appelsiinilohkot auttoivat aamut alkuun.

Palelu on tullut taas tutuksi, oon nukkunut +25 asteella paksun täkin alla kylmästä täristen ja mies tullut vetään peiton pois, että saat kohta lämpöhalvauksen. 

Vihdoin ne rinnatkin huomasi tilanteen, jotenkin mieltä rauhoittavaa kun voi jostain tarkistella, että eiköhän se raskaus edelleen jatku. 

Alavatsan vihlaisut. Ilkeät vihlaisut vaivaavat ja vaikka nekin todennäköisesti kertovat kaiken sujuvan normaalisti on kaikenlaiset pienetkin kiputuntemukset pelottavia näin kahden varhaisraskauden päättymisen jälkeen. Töissä on pakko hiljentää askelta, kun jotain tuntuu. Toivon niin, että siellä ollaan oikeassa paikassa ja pysytään lujaa kiinni! 

Vessassa saa rampata jatkuvasti. Se ja hoitotyö ei ole kovin toimiva yhdistelmä, mutta koitetaan pärjäillä. 

6+


Tauotin lääkitykseni salazopyrinin sekä acid fol:in, koska edellisessä raskaudessakin olin niveloireiden suhteen oireeton ja epäröisin lääkitystä käyttäessäni jatkuvasti foolihapon määrästä veressä ja sen vaikutuksista lapseen. Reumapolin mukaan tämä ratkaisu oli ok ja tarvittaessa otan sinne yhteyttä. 


Palelu voimistuu, vallankin yövuoroissa tämä korostui. 


Etova olo, onneksi ei oksentelua. Ruokakaupassa kuluu aikaa, kun mikään ei oikein houkuta. Väsymys voimistuu vain, työvuorojen päälle on nukuttava päikkärit ja yöunille edelleen likan perässä yhdeksältä. 

Levottomat unet. Yöt on vähintään mielenkiintoisia. Unissa sekoittuu painajaiset ja toisaalta ihan järjettömät ja humoristiset yhdistelmät ihme koukeroineen. Aamuisin yleensä fiilis on että "mitä ihmettä just tapahtui."


Kävin alkuraskauden ultrassa 6+5 ja siellä pieni papu näkyi ja säännöllinen sydämensyke myös. < 37+

Masun pyöristyminen. Töissä pukuhuoneella monet huomasi heti tuttuun kohtaan ilmestyneen pyöristymisen. Töissä kerroinkin kavereille jo varhaisessa vaiheessa suoraan. 

Oksentelua voimistuu aamuisin, täytyy alkaa raskausajan monivitamiinia ottaa vasta siinä kohtaa päivää, kun on saanut kunnolla syötyä ensin. Pahoinvointirannekkeet vie isoimman terän pois, mutta eivät mielestäni toimi yhtä hyvin kun edellisessä raskaudessa. 

Hajuherkkyys voimistuu. Pahimpana vastaantulleet etikka, yksi pesuaine ja kahvi

8+

Oksentelu moninkertaistuu. 8+4 sairastun kovaan flunssaan, joka vie voimat totaalisesti. Kuumetta, särkyä ja valvottuja öitä. Limasuuden vuoksi oksentelusta tulee ympärivuorokautinen vaiva. Neljän päivän aikana paino laskee -3kg ensimmäisestä neuvolakäynnistä eikä mikään pysy sisällä, olen viittä vaille lähdössä sairaalaan kun olo alkaa lopulta hieman hellittää. Edelleen saa lepäillä sohva tiukasti selässä.  Elämäni rankin flunssa, tiedä sitten kuinka paljon pieni kanssamatkustaja asiaan vaikutti. 

9+0. -3kg flunssan seurauksena, masun muoto tuli turvotuksen alta paremmin esiin.Edelliseen raskauteen verraten aika tutut alkuraskauden oireet. Mielialan heittelyt on ehkä pysyneet tällä kertaa vähäisempinä (tai tätä voisi varmaan kysyä mieheltä ensin). Seuraavaksi np- ultraa odotellaan parin viikon päähän. 

-heidisusanna

6 kommenttia:

 1. Tsemppiä! Kovin tutulta kuulostaa tuo oirekirjo alkuraskaudessa. Söpösti on masu pyöristynyt (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu aika lailla ne yleisimmät oireet on hallussa. :D Kiitos! :)

   Poista
 2. Tsemppiä kovasti! Muistan tuon oirekirjon vielä vahvasti viime kesältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Joo ei nämä äkkiä unohdu. :'D

   Poista
 3. Voi että, tuo alkuraskaus ei kyllä oo sitä mukavinta aikaa! Mulla on ollut kaikissa raskauksissa tosi paha tuo pahoinvointi ja väsymys. Oon vaan nukahtanut viidessä sekunnissa jos istuin sohvalle:)
  Hurjasti tsemppiä!!<3

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! <3