28.6.2017

Mitä vauvalahjaksi?

Vauva, vauva vauva... Jostain ihmeestä se taas hiipi, pää on täynnä vauvajuttuja! Tällä hetkellä saan keskittyä ystävien pieniin ihanuuksiin ja jännittäviin raskauskuulumisiin. Olen päässyt paikalle työvuorojen vuoksi vain 1/3 vauvakutsuista, joita ystävillä on ollut, mutta on ihana fiilistellä valmiiksi hankintoja ja sitten katsella vauvakutsujen tunnelmia edes kuvien välityksellä. Meillähän kävi niin, että mun vauvakutsut oli suunniteltu samalle päivälle, kun neiti sitten päättikin syntyä, kuukautta ennen laskettua aikaa. Sain ihanan vaippakakun sitten, kun ystäväni kävi ensimmäisen kerran kummityttöään katsomassa ja kakun sisältö kyllä liikutti kovasti ja tuli käyttöön pitkäksi aikaa. Nyt kolme vuotta myöhemmin meillä pyörii edelleen noita hyödyllisiä vauvalahjoja. Jos vauvat ja perhe-elämä on vähän vieraampaa, voi äkkiä tulla mieleen: apua, mitä vauvalahjaksi? Tässäpä muutama vinkki omien mieltymysten, lempparimerkkejen ja kokemusten pohjalta:


Vauvalle:

- Käyttötavarat, kuten vaipat ja vauvojen kosteuspyyhkeet eli vaipsit, ovat varma valinta. Samoin harsot tulevat usein käyttöön, kuviollisia ei välttämättä raaski itse ostaa, joten niitä on kiva saada lahjaksi. Sama juttu laadukkaampien tuttien, tuttinauhojen tai ruokalappujen kanssa. 

- Meillä vauvalle tarkoitetut ensikirjat oli ihanat lahjat, joista sekä pehmeät että kovat kirjat tulivat kestokulutukseen ja edelleen ne kaivetaan pikkuvieraille esiin. Muumikirjan peili sai meidän neidiltä ensimmäisen hymyn. 

- Junasukat oli meillä jatkuvasti käytössä ja ihanaa kun joillain on taito tehdä lahjat itse. 

- Vauvapeitot mieluisen värimaailman mukaan ovat kivoja lahjoja. Ne ovat kauniita lastenhuoneen sisustuksessa, sopivat vaunupäikkäreille ja vaikka kapalointiin. Ne menevät myöhemminkin sitten vielä nukkeja ja pehmoleluja peitellessä. Näitä voi tehdä myös itse esim. perinteisiä isoäidin neliöitä virkkailemalla. 

-  Pienet tossut on supersuloinen vauvalahja ja vaikka käyttöikä on mini, säästää moni juuri tossut muistona vauva-ajasta. Meillä ainakin nämä iki-ihanat converse-tossut roikkuu kunniapaikalla. Vauva-lahjoiksi olen ostanut For minis and mommies - ihania tossuja. Harmittaa, kun en näitä löytänyt vielä Tiitin ollessa pieni! Verkkokaupan valikoimista löytyy nykyään myös erilaisia puruleluja, rusetteja, hiuspantoja ja -ponnareita. - Vauvakirjat voi vanhemmat haluta valita itsekin, mutta itseäni ei olisi haitannut jos olisi tullut ylimääräisiäkin, kun tykkään vauvakirjaa täyttää. Oot niin ihana -vauvakirja on  aivan mahtava paketti lahjaksi. Lahja on hintansa puolesta kyllä vahvasti "panosta" osioo. Käsistään kätevä voi toki pihistää ja tehdä ainutlaatuisen oman versionsa. 

- Huppupyyhe oli meillä ihan huippu vauvalahja ja edelleen jokaviikkoisessa käytössä. 

- Uniräteistä tulee monissa perheissä tärkeitä. Me saatiin kolme ja Tiiti ei oikein niiden ihanuutta ymmärtänyt. Hän otti unilelukseen pienen pupupehmon, joka asustelee nykyään päiväkodissa. Yksi uniräteistä on kyllä somisteena Tiitin sängyssä. 

- Ruskovillan tuotteet on laadukkaita ja ihania vauvalahjoja. Ystäväni vinkkasi juuri rintojen lämmittimistä. Meillä käytössä on aina kylmillä ilmoilla Ruskovillan laadukkaat tumput.

- Uv-suojattu vaunuverho oli meillä kovassa käytössä ja harmitti, ettei saanut aikaiseksi ostaa toista, kun sama verho oli sekä vaunuissa että turvakaukalossa ja sen unohtuminen väärään paikkaan oli katastrofi. Toki tällaiseenkin lahjaan olisi hyvä tietää hieman minkä tyyliset vaunut perheeseen on tulossa/ mistä väreistä pidetään. 

Unikapalo tai unipussi pientä kokoa. Meillä tykättiin unipussista noin viiden kuukauden iästä lähemmäs vuoden ikää. Tai silloin 5kk tienoilla asia keksittiin, olisi voinut rauhoittaa öitä jo aiemminkin. Meidän pussit oli ikeasta, vetoketju edessä. Yhden kalliimman pussin ostin ja se jäikin sitten liian lämpimänä käyttämättä. 

Soittorasia on kaunis lahja. Meillä tämä kuvassa oleva niin ikään Tiitin kummeilta saatu. Yhdessä vaiheessa piti pakata reissuillekin mukaan, kun kuului iltarutiineihin tämän kuuntelu.Nuo sukat oli ensimmäinen ostokseni Tiitille odotusaikana.  < 3 Tuo vauvalahjaksi saatu body päällä hän kotiutui sairaalasta. 


- Vaatteita voi lahjaksi saada liikaakin, vallankin niitä pieniä kokoja. Itsekkäistä syistä kyllä etsin usein lahjaksi jonkun ihanan 56-68 koon bodyn. Meillä kyllä kaipailtiin kovasti niitä 50cm kokoisia, mutta monella ne on pieniä jo synnärillä. Jos lähtee vaateostoksille voi olla kivempi panostaa laatuun, esim tuplaneppiksillä ja luomupuuvillasta valmistettuja kotimaisia kestäviä lastenvaatteita on nykyään pilvin pimein. Tsekkaa vaikka Papu, Melli Ecodesign, Paapii Design, Blaa!. Hilla Clothing -merkkiä saa ihan Prismoista ja K-Citymarketeista. NOSH myy myös maksiharsoja, jotka on loistavia vauvalahjoja. Mellillä on suloisia petivaatteita mallistossa ja Paapiilla ja Papulla pipoja. Itsellä ei ole kokemusta, mutta monet ovat kehuneet myös Sock ons sukanpidikkeitä

- Rasvat ja kylpyöljyt on hyvää vaippakakun täytettä. Meillä rasvoilla ei juuri ollut käyttöä, käyttöön tuli jo raskausaikana ceridal öljy, bebancare raskausarpia ehkäisevä voide ja sitten imetysaikana lansinoh.

-Pehmoleluja kertyy äkkiä mahdottoman paljon. Siksi esimerkiksi yksi pehmolelu vaippakakun päähän koko kaveriporukalta voi olla hyvä idea. 

- Muumiastiat ovat pidempikestoinen lahja pikkuiselle. Kannattaa huomioida kuitenkin, jos lahjansaajilla on rajalliset säilytystilat, ettei osta turhan pitkän ajan päähän kohdistuvia tavaroita/ vaikeasti säilytettäviä tavaroita.

- Laadukkaat silmäystävälliset aurinkolasit, esim Julbot tai Babiatorsit. Meillä oli Kid Banzit, mutta Julboihin tykästyttiin seuraavina laseina enemmän. 

- Vaalea pieni keinuheppa tai muu sisustuselementti voi olla kiva, jos tuntee lahjan saajan riittävän hyvin. 

- Kirje lapselle. Tiitin kummitäti aloitti aivan ihanan perinteen kirjoittaa Tiitille kirje jokaisena syntymäpäivänä. Säilytän nuo kirjeet hartaudella ja ajatus on niin kaunis, että vieläkin kostuu silmäkulma, kun asiaa mietin. Lahjojen ei tarvitse olla kalliita, että ne on suuria. 


Vanhemmalle:


Myös vanhempi on kiva huomioida, joko vauvakutsuilla tai sitten kun tuoretta nyyttiä mennään katsomaan. Kannattaa tehdä lahjasta saajansa näkönen. Turha siis viedä yh-isälle rintakumeja ja niin edelleen. 

- Hemmottelupaketti. Sisältö vapaasti valittavissa, mutta voisin kuvitella, että esimerkiksi hyvä käsivoide tai lempi kosmetiikkatuote olisi kiva luksuslahja arkeen. 

- Juomapullo imetyshetkiä varten. Tätä itse kaipailin kovasti.

- Tuoreen vanhemman/vanhempien kotiin on fiksua mennä kahvitarjottavat mukanaan. Mielellään jotain ruokaisampiakin rotinoita. 

- Jos itsellä on joku taito, mitä voi hyödyntää on lahja varmasti vielä kivempi. Esimerkiksi lupaus ottaa raskaus- tai vauvakuvat, leikata hiukset, tulla laittamaan ruokaa jne. Hommaan kuuluu, että lupaus myös toteutetaan.

- Nykyään on suosissa ihanat bola- ja imetyskorut. Nämäkin kantajansa näköisenä. 

-Jos perheessä on sisaruksia, kun vauvaa mennään katsomaan,  on mielestäni mukava huomioida myös heitä pienen sisaruslahjan muodossa. Asian ei tarvitse olla suuren suuri, kunhan arvokkaat isosisarukset saavat oman huomionhetkensä.

- Toiset tykkäävät saada lahjaksi vanhempi-lapsi kukkakimpun. Siis isompi ja pienempi kimppu yhteen satiininauhalla liitettynä. Loistava idea kimppuun löytyi myös netistä, nimittäin vauvansukista tehtynä kimppu jää kätevästi myöhempäänkin käyttöön. Ohje kimpun tekoon löydetty täältä. Nämä kuvat on saatu ystävältä, hänen käsialaansa on tämä kaunis sukkakimppu sekä vaippakakku. Vauvalahjoissa kannattaa vältää:
vaatteissa epäkäytännölliset: 
- pienien kokojen paidat ja takit
- pienien kokojen hupulliset asut
- jähmeät  kankaat, sametti- ja farkku-asut
- pienet kaula-aukot
- hankalat kiinnityssysteemit
- vetoketjut suoraan iholle
- vaikea pestävyys

Imetyspainotteisuus, jos jollakin tapaa on tunne, ettei imetys ole aikeissa/mahdollista, tai muutenkin mieluiten niin, ettei nyt kaikki hankinnat ainakaan huutaisi että "TISSIT!"

Lahja kovin erilainen kuin saajansa. Ei siis kannata ostaa vannoutuneelle ekomamalle muovikrääsää tai henkkamaukkavaatteita. Tai isoja kasoja kestovaippoja ihmiselle, jolta löytyy jo markkinoiden kallein vaipparoskis. 

Kantovälineet voi osua tai upota. Hintakin näissä on jo korkeampi. Näissä usein kokeilu ja vauvan ja äidin fiilikset vaikuttavat paljon. Monipuolinen Manduca voi olla paras valinta, jos lahjansaajalla ei ole ajatusta tutustua liinailun saloihin. 

Hyppykiikut, kävelytelineet, konttauskypärät, purkkiruuat ja muut äitimaailman pahikset. Parempi vältellä näitä ja antaa kunkin muodostaa oma mielipiteensä kiistellyistä aiheista. Meillä päässä kävi kypärä ja suussa purkkiruoka. IIIK!Mikä teillä on ollut mieluisin vauvalahja? Onko jotain jäänyt kaapin perälle pyörimään? :)

-heidisusanna

4 kommenttia:

 1. Hienoja vinkkejä! Mulla on odottajan kannalta vauvakutsut kokematta, mutta muutoin kokemuksesta sanoisin, että ellei ole mitään hajua vauvamaailmasta niin vaipat yms. kuluvat on aika varma valinta. Meidän lapset ovat nimittäin saaneet jokainen lahjaksi jotain ehkä söpöä, mutta ei oikeasti toimivaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. :) Niimpä, vaikea se on varmasti miettiä lahjaa siinä tapauksessa, kun hyllytkin notkuu vaikka ja mitä. Meille on tullut kyllä tarpeellisuuksia. Lähinnä käyttämättä jääneet jutut on ollu sellaisia, ettei vaan sattunut tämän lapsen kohdalla olla toimivia, mutta varmasti monella muulla kyllä. :)

   Poista
 2. Esikoiselle tuli aikoinaan just noita epäkäytännöllisiä vaatteita. 56cm huppareita ja farkkuja. Söpöjä juu,mutta niiiiin huonoja käytössä! Itse oon tykännyt viedä just jotain vaippoja ym käyttötavaraa.
  Mikä ihana idea tuo kirje kummilapselle synttäripäivänä♡♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, sitten harmittaa, kun ei tuu käytettyä, eikä oikein eteenpäinkään sitten viitsi epäkäytännöllisiä laittaa. Kirjeet on kyllä aivan ihana idea, niitä vois itsekin tehdä . ❤️😊

   Poista

Kiitos kommentista! <3