26.5.2017

Perhe-elämän ABC

Aloin mielessäni pyöritellä perhe-elämän aakkosia ja ajattelin ne teillekin jakaa. Ai miten niin yhtäkkiä ilmestynyttä vapaa-aikaa? (kts edellinen postaus) Perhe-elämässä toistuu aika paljon samat teemat ja tää perhe-elämän ABC -listaus on täytetty vähän ajatuksella, mikä tuli ekana kirjaimesta mieleen. 

Arki - sitähän se perhe-elämä - niinkun nyt elämä ylipäätänsä - on. Loppujen lopuksi aika olennaista on poimia ne onnenkimpaleet sieltä arjen keskeltä, koska niitä sokerikuorrutteisia coctaillasin reunoja tulee vastaan huomattavasti vähemmän, kuin maanantai-aamuja.


Banaani - no hei, onhan tää nyt yks lapsiperhearjen kulmakivistä. :D Banaani on loisto välipala niin kotona, kuin retkilläkin. Tehokas tapa estää nälkäkiukku itse kullakin.


Cola ja C more tai joku muu leffojen lähde. Yhteiset perheillat ovat kullan-arvoisia, kuten myös ne parisuhteen väliset. 

Duo. Enemmän duoo ku sooloo on loistava punainen lanka perhe-elämässä ja ruuhkavuosissa. Tehdään asiat ja kannetaan huolet yhdessä, levätään, tsempataan, kiitetään ja annetaan anteeksi.


Eräily. Meidän perheen voimavara. Koko perheen metsäretket ovat vielä melko pieniä ja keskittyvät eväsretkiosioon, mutta meillä vanhemmilla metsä on ollut myös lapsuudesta asti tärkeä voimavara. Tällä viikolla tehtiin myös kenttätutkimus, jonka mukaan isimiehen pari päivää kestänyt eräily parantaa koko perheen fiilistä ja kotiutuminen puolestaan lisää pusujen määrää. 

Fröbelin palikat. Musiikista iloitseminen ja tanssiksi laittaminen koko perheen kesken antaa jo lyhytaikaisenakin tosi hyvän fiiliksen nostatuksen. Lapsella ei tanssiessaan ja riemuitessaan ole vielä mitään aikuiseen juurrutettuja käytösnormeja ja pohdintoja siitä, mitä muut ihmiset ovat toiminnasta mieltä. Kannattaakin siis ottaa lapsesta mallia ja jorata täysillä!

Gigantti. Aika ajoin löytää itsensä ja perheensä keskeltä Giganttia. Perhe-elämäkin on jossain määrin välineurheilua. Vääränlainen imurinpää luo äkkiä kokoistaan isompia klikkejä perhe-elämään. 

Hellyys. Tämä! Keskellä perhe-elämän sykettä menoineen ja tuloineen on niin tärkeää pysähtyä antamaan se pusu, hali tai hellä katse. Olette tärkeintä, rakastan teitä. 


Ilot. Tuodaan elämään sellaista tekemistä, jonka tiedetään tuottavan iloa jollekin perheenjäsenelle. Etsitään yhdessä uusia iloisia juttuja ja muistellaan aiemmin tapahtuneita. Juhlitaan!Jakaminen. Ilot kasvaa ja surut pienenee jaettuna, joten joka tapauksessa anna vähän päivän kulustasi toisenkin reppuun kannettavaksi. Sekä niitä energiapatukoita, että kiviä. Kummasti molempien kulku tasoittuu. Kiukut. Tahtoikä ja vanhempien räpiköinti kohti parempaa vanhemmuutta. Kiukkua mahtuu elämään. Joskus kun itsellä on viisi sekuntia sitten ollut kovin hyvä päivä, on toisen kiukkupäivään hankala suhtautua. Sitten kun itseäkin jo valmiiksi kiukuttaa ja väsyttää, tulee vastakiukku liiankin nopsaan. Tämä potenssiin kymmenen, jos kaikilla osapuolilla on nälkä tai pissahätä. Leikki. Lasten kasvun ja kehityksen avainsana, mutta myös koko perheen voimavara. Leikkimistä voi joutua opettelemaan ja kaivelemaan itsestään. Ennen pitkään löytyy usein ainakin joku leikin muoto, joka tuo itsellekin kevennystä arkeen. 
Makaronilaatikko. Meidän isimies tekee maailman parasta makaronilaatikkoa maustetusta härkiksestä tai kalkkunan jauhelihasta. (Mummu teki lihasta tai sitten mulle kokonaan lihatonta versioo, joten ei laiteta niitä samaan vertailuun. Ps koska mummu voittas kuitenkin. < 3) Arjen pelastus on se, että jompi kumpi saa inspiksen tehä arkiruokaa tai kehitellä perheelle äkkilähdön ulos syömään. Nauru. Nauretaan hassutuksille, nauretaan toisille, nauretaan itsellemme. Oleminen. Se vasta onkin haastava laji. Joskus (aika usein) ollaan vaan. Vielä meillä ei oo alkanut "tylsää, ei oo mitään tekemistä" -marinat, mutta jos Sinkkosta on uskominen, pitäisi lapsen antaakin tylsistyä ja keksi tekeminen itse luovasti valmiiden ratkaisujen sijaan. Pikku Kakkonen. Eiköhän suurin osa vanhemmista tän allekirjoita. Ruuhkavuosien ja parisuhteen pelastaja, kiitos Yle tästä. Ja hei, jos joku nyt ei oo vielä hokannut, ne ohjelmat on myös yle areenassa, joten klo 17 ei ole ainoa mahdollisuus! Quotes. "Rypyt ovat perinnöllisiä. Vanhemmat saavat niitä lapsistaan." Wrinkles are hereditary. Parents receive their children." - Doris Day- Rakkaus. Kaiken pohja. Syy miksi. Sauna. Jo sieltä omasta lapsuudesta hirmu tärkeä ja omaan perhe-elämäänkin vakiinnutettu. Turva. Lapsen tärkeä kasvualusta ja jokaisen ihmisen ympärilleen kaipaama turva. Oman kainalopaikan löytyminen on yksi elämän kivoimmista jutuista.Ulkoilu. Ajatusten tuuletus on suotavaa myös aikuisille. Lapsille nyt esimerkiksi neljän päivän sisällä olo alkaa usein tehdä kipeää, kaikille. Villakoirat. Antaa juoksennella vaan 76 neliöisessä koirapuistossaan nimeltä koti. X-files ynnä muut televisiosarjat, joita vanhemmat voi seurata lasten nukkumaanmenoajan jälkeen. Tapa olla lähellä toista ja jonkun yhteisen äärellä, vaikka molemmat olisi arjen uuvuttamia, eikä sille toiselle just siinä kohtaa olis niin asiaakaan ja naamakin pikkasen ärsyttäisi. Meillä yhteisiä seurattavia sarjoja on ollut muun muassa How I Met Your Mother, House ja Orange Is The New Black.Yhdessä ja yksin. Kun perheaika ja oma aika ovat sopivassa tasapainossa, niin kummasti jaksaa koko porukka. Zzzzz... Nukkuminen on usein kortilla ekan vuoden, sitten helpottaa, oikeesti, vähän. Ålderdom. Parisuhteessa toiveena on myös yhteinen vanhuus. Toivottavasti vanhuus saa tulla niin, että perhe on yhä kasassa ja on vaan täydentynyt uusilla rakkailla ihmisillä. 


Äiti. Oma äiti, äidinäiti, miehen äiti, miehen isän äiti, minä äiti, ystävä-äidit, päikyn äidit, työkaveriäidit, naapuriäidit, blogiäidit. Aika iso merkitys on kuulkaa äideillä siinä ympärillä!


Ölömölö. Tän pitäis varmaan olla älämölö(mekkala, meteli, hälinä), mut sit ois äitihomma mennyt mönkään ja sehän ei sovi. Joten olkoot ölömölö, sitähän perhe-elämään ja pikkulapsiaikaan mahtuu. Ja se on sit sitä, mitä vuosien päästä ikävöidään hiljaisessa kodissa. 

-heidisusanna


4 kommenttia:

 1. Tää oli mielettömän kiva ja ihana postaus! ♡

  VastaaPoista
 2. Näitä on ollut hauska lukea ja kiva oli tämä sinun versio!jaksaiskohan sitä itsekin väkerrellä meidän aakkoset?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) väkerrä ihmeessä, tuun sit kurkkaamaan nekin. :)

   Poista

Kiitos kommentista! <3