6.4.2017

Taaperon leikit

Taaperon päivät ovat täynnä leikkiä. 2,5- vuotiaan leikit verrattuna vaikka vuoden takaiseen ovat monipuolistuneet hurjasti. Viime aikoina leikkejä on alettu sepittämään itse, muuttamaan vauhdista ja opastamaan muillekin kuinka leikit menee. Monta leikkiä on jäänyt sieltä yksivuotiaan maailmasta, nimittäin ruuantekoleikit, palikkaleikit ja kotihommissa auttaminen, jos sitä voi leikiksi sanoa. Myös piirtämisestä ja värittämisestä neiti on tykännyt aina. 


Ensimmäiset pääjalkaiset laitettiin kehyksiin. Tässä on Isi ja Tiiti retkellä.
Viime aikoina yhä enemmän leikkeihin on tullut mukaan lääkäriteema. Tiiti muistaa hyvin omat lääkärikäynnit ja tarrat, jotka on niiltä saanut. Hän kertaa lääkärissä käyntejään lelujen kautta ja usein jo lääkärikäynnin lähestyessä me vanhemmatkin on käyty tulevaa läpi Tiitin kanssa leikin muodossa. Pehmolelut on tytön leikeissä usein kuumeessa tai käpälänsä loukanneita, joita sitten hartaudella hoidetaan. Muistan itsekin, että lapsena serkkujen kanssa leikittiin tosi paljon juuri lääkäriä, jolle eläinpotilaita tuotiin. Seuraavaksi onkin sitten jo astetta isommat leikit, kun korvien tarkastuksen lisäksi leikitään myös leikkaussaliin menoa ja heräämössä jätskin syömistä tulevan korvien putkituksen varalta. Myös nukkea hoidetaan kovasti, vaikka niitä vielä viime vuonna pelättiinkin. Tiiti tietää että vauvat nukkuu, itkee ja syö tissistä maitoa.
Hän myös taitavasti röyhtäyttää vauvan aina sen syötettyään. 
Jokapäiväiseen leikkiin kuuluvat tanssi- ja laululeikit, joita päiväkodista on tarttunut matkaan. Tiiti osaa jo monta laulua laulaa ja hämähäkit, karhu nukkuu, piiri pieni pyörii, piippolan vaari, täti monika ja ihhahhaa kajahtaakin ilmoille joka päivä. Piilosta leikitään usein. Taitaa useimmille lapsille olla se hittileikki jossain kohtaa. Myös balleriina-asu etsitään käyttöön melkein joka päivä ja sitten pyörähdellään ja nostellaan jalkoja taivutuksiin. 


Yksi lempparijutuista oli jouluna saatu taikahiekka (kinetic sand), josta riitti iloa myös aikuisille pitkäksi ajaksi. Aika pitkään sai pöytään huhuilla juurikin niitä aikuisia jouluna, kun hiekkaleikit tempasi mukaansa. Hiekka ei sotke ja se innostaa yhteisleikkiin ja linnantekoon pitkäksi aikaa. Talvella taikahiekka on kätevä  keino lievittää hiekkalaatikolle ikävöintiä.

Niin ikään lahjoja edellis- ja viimevuodelta ovat rakastetut työkalupakki ja muumipeli, jotka ovat käytössä ahkeraan. Muumipelissä kerätään kalasaalista vuorotellen ja se on kiva peli pelata porukalla, kun Tiitikin oppi sen nopeasti ja yleensä voittaakin aina. Työkalut on käytössä usein. Toki pääsee usein isin avuksi oikeillakin välineillä, mutta välillä haetaan omat pakki viereen, jos isi tekee jotain missä ei vielä Tiiti voi auttaa. Pyritään rajaamaan meillä olevien lelujen määrää ja säännöllisesti laitetaankin leluja eteenpäin Hope ry:lle, jos niitä pyynnöistä huolimatta meille kertyy. Tykätään myös itse suosia puisia ja kestävämpiä leluja. Niin ikään vaatteita jos saadaan lahjaksi, niin toivotaan mieluummin sitä yhtä ekologista ja parempilaatuista vaatetta kuin pussillista ketjuliikkeestä. Kesällä Tiiti löytää lelut metsäpoluilta ja luulen, että tämänkin kesän hitti on viime kesänä rakennettu kesäkeittiö, josta Tiiti tykkäsi kovasti. Vanhemmat joi melko monta kuppia kahvia kesän mittaan. En pistä pahakseni jos tänä kesänäkin voi istua aurinkotuolissa ja kahvia sekä kukkasalaattia kannetaan syliin! :)
-heidisusanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! <3