11.4.2017

Potkupyörällä potkutellen kevääseen

Tänään kaivettiin potkupyörä varastosta esiin. Potkupyörällä lapsi nimen mukaisesti siis potkuttelee eteenpäin polkemisen sijaan. Viime kesänä tasapainon harjoitteluun tarkoitettu pyörä oli vielä iso ja Tiitistä turhan pelottava häkkyrä. Kypärääkään ei vielä päähän saanut laittaa. Nyt syksyn ja kevään päikkymatkat pyöräillen äidin kyydissä oli tehnyt jo kypärän tutuksi ja potkupyörän kyytiinkin uskallettiin innolla. Vieläkin pyörä oli sen verran iso, että pientä kallistusta pyörään tuli, että Tiiti sai jalan maahan, pepun ollessa keskellä satulaa. Aluksi pidinkin vähän tasapainoa yllä, että Tiiti sai tuntumaa pyörään. Aika pian hän rohkaistu itse liikkumaan ja pyörän liikkeitä korjailemaan. Luulen, että kesän lopuksi tällä huristellaan jo aika kyytiä!
Saimme potkupyörän käytettynä lahjaksi, joten en ehtinyt sen kummemmin potkupyörien maailmaa tutkia. Puky -merkki on blogikirjoituksissa vilahdellut ahkeraan, samoin kuin Strider ja Nopsa. Kotimaiselta Jopolta on myös suloinen versio potkupyörästä, nimeltään Joponen. Varmaan tässä viime aikoina potkupyörät ovat Suomessa yleistyneet entisestään. Tämä Jupiterin Kick tasapainopyörä on ollut Prisman valikoimassa. Pyörä on Suomessa suunniteltu. Runko on terästä, pyörän saa tuettua jalan varaan pystyyn ja satulaa sekä tankoa saa säädettyä. Meillä ei vielä osattu jalkaa nostaa rungon yli poispäin tullessa. Pukylla ainakin on malleja, joissa tuo keskiosa onkin matalammalla, eikä sitä vaikeutta tule. Tämä Jupiter Kick vaikuttaa tukevalta ja kestävältä, pyörät ovat isot ja vakaat sekä kädensijoista saa hyvän otteen. 

Potkupyörän tarkoitus on helpottaa polkupyörään siirtymistä. Moni lapsi pystyy potkupyörän jälkeen jopa skippaamaan koko apupyörävaiheen. Potkupyörällä on turvallista harjoitella tasapainoa. Joissain potkupyörämalleissa on myös käsijarru. Mielestäni tällä hetkellä riittää hyvin jaloilla jarruttelu ja kehonhallinnan oppiminen potkuttelun myötä. 


Onko teillä kokemuksia potkupyöristä? Minkä merkkisistä? :)

-heidisusanna

2 kommenttia:

  1. Potkupyörät ovat todella hyviä harjoitteluun! :D Meillä on kummallakin pojalla ollut käytössä joku ihan "halpis"-merkkinen minipotkuttelypyörä ja myöhemmin vähän isompi laadukas puinen potkuttelupyörä. Nyt meidän 5-vuotias osaa jo polkea ilman appareita ja meidän 3-vuotias taas kulkee edelleen tällaisella potkuttelupyörällä hurjaa vauhtia. Ihan parasta. Rakastan pyöräilylenkkejä lasten kaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotan kanssa niin sitä aikaa, et pääsee lenkkeilemään jo niin että toinen potkuttelee ja sitten myöhemmin ajaa pyörällä. :) Ne puisetkin on kyllä hienoja! Tiiti täyttää kolme nyt kesällä, kyllä alkaa vauhtia varmaan tulla. :D

      Poista

Kiitos kommentista! <3