23.1.2017

Hurahdus ekologisiin lastenvaatteisiin

Voihan hurahdus! Helmikuussa tulee vuosi siitä, kun meille tuli ekat paketit itse ostettuja uusia lastenvaatteita. Siihen asti oltiin ihanasti 1,5 vuotta pärjätty lähipiiristä saaduilla vaatteilla, joista monet oli ollut jo useammalla lapsella käytössä. Varsinkin lapsen ensimmäisenä vuonna kokomerkit vilahtelevat ohi niin nopeasti, ettei perässä pysy. Tällöin vaatteet myös kuluvat vähemmän ja kestävät hyvänä vaavilta toiselle. Tämä jos mikä on ekologista. Puolitoistavuotiaalla alkaa olla vauhtia jo sen verran enemmän, että meillekin muualta kotiutuneet vaatteet oli osa jo melko loppuunkäytettyjä. Samaan aikaan satuin ensimmäistä kertaa osallistumaan erään lastenvaatemerkin kutsuille vieraana. Vaatteet ei oikein ollut mun makuun ja esittelijä vielä vähemmän. Joku kipinä muuten kivoista kutsuista jäi ja aloin googlailla, mitäs muita merkkejä löytyisi.

Se oli sit menoa! Heti bongatessani yrityksen sivut olin myyty kuosien ihanuudesta ja yrityksen tausta-arvoista. Pidin omat kutsut, löysin ihanan edustajan ja tartutin merkistä pauhaamalla inNOSHtusta omaan ystäväporukkaan (ja varmaan ärsytystä tuttavaporukkaan, pahoittelut). NOSH on suomalainen yritys, joka valmistaa laadukkaat vaatteensa sertifioidusta luomupuuvillasta eurooppalaisissa tehtaissa, tätä nykyä Portugalissa ja Ukrainassa. Noshia myydään kotimyynnin kautta, jonka edustajien pienyrittäjyyttä kannattaa tukea ja saada vaikka oman edustajan facebook -ryhmästä loistavat vinkit, tarjoukset ja henkilökohtaisen kokoneuvonnan. Myös netistä voi ostaa aiemmin julkaistuja mallistoja ja toimitukset on usein supernopeet.

Noshin tavaramerkkinä on vaatteiden pitkä käyttöikä. Lisänepparit ja kääntyvät lahkeet mahdollistavat sen, että esimerkiksi Tiitille vuosi sitten ostetut Noshit menee edelleen päälle kaikki ja todennäköisesti vielä pitkään suurin osa. Toivon kovasti, että myös mun vaatteet mahtuu pitkään. Tähän asti ovat ainakin hyvin joustaneet ja moni on vinkannut, että Noshit palautuisi jopa raskausajan käytöstä entiseen muotoonsa. Vaatteet kestää pääsääntöisesti pesua tosi hyväkuntoisina ja on ihanan pehmeitä. Itse odotan ne pesusta aina takas päälle, enkä muissa enää olisikaan. NOSH-kirppiksellä ja edustajien ryhmissä on myös tosi kivaa yhteisöllisyyttä ja ystävällistä meininkiä. Tähän pystyy hurahtaan melko kokonaisvaltaisesti. Valtaosa omasta ja Tiitin vaatekaapista on nykyään NOSHia.


Tunika Noshia, legginsit Melli EcoDesign


Housut NOSH, paita kotimaista ja luomua suosivan HellapuunPipo on NOSHin ja kotimaisen KIVATin yhteisestä mallistosta
Jossain kohtaa takaraivossa alkoi yhä enemmän kolkuttaa ajatus etsiä jotain vielä enemmän kotimaista. Melli EcoDesign tuli sitten vastaan blogimaailmassa ja taas hurahdeltiin kovaa. Mellin tarina on lähtöisin pikkuruisen 580g painaneen keskosvauvan ihmeellisestä selviämisestä ja äidin tahdosta saada niin pienelle sopivia hyviä vaatteita. Melli on kauttaaltaan kotimainen yritys ja siitä huikean suuri hatunnosto tänä päivänä. Mellin vaatteet suunnitellaan, kankaat valmistetaan, painetaan ja ommellaan Suomessa. Tehdas sijaitsee Jyväskylässä. Vaatteet on niin ikään luomupuuvillaisia, kauniskuvioisia ja kestäviä. Ekologisuuden taustoista löydät kattavasti lisätietoa tästä linkistä. Mellillä on edelleen oma ihana keskosten mallisto, isompien vauvojen, lasten ja aikuisten lisäksi. Melliä ilmestyy Tiitin vaatekaappiin yhä useammin. Omasta kaapista Mellin vaatteet vielä puuttuu. Oon ihastunut täysin tuohon sulkakuosiin, jota löytyisi Melliltä valikoimaa myös kangaskasseissa, pussilakanoissa ja sisustustyynyissä.


Karkulainen karkkimaassa -huppari Melliltä, legginsit Noshilta

legginsit NopsuPopsu, leteistä kiitos taas päikkyyn <3


Mellin ihana sulkakuosiToinen Suomessa vaatteensa suunnitteleva ja valmistava yritys, johon kannattaa tutustua, on ehdottomasti PaaPii. PaaPiin myymälä sijaitsee iltatorin ja Venetsialaisten luvatussa maassa, eli kotoisammin Kokkolassa. Heidänkin valikoimassaan on vaikka mitä ihania luomupuuvillaisia vaatteita lapsille ja naisille. Vallankin lastenvaatteet  ihastuttaa omaa silmää. Niissä on hurmaavia lapsen maailmaan mukanaan kuljettavia printtejä, kuten Siiri keinuu. Meille on kotiutunut nyt kolme tunikaa Tiitille. Itseni tuntien en jaksa uskoa, että se jää siihen. Eikä tarvitsekaan, sillä olen huomannut tulevani onnelliseksi, kun voin samalla tukea kotimaista yritystä ja löytää tytölle arkikäyttöä kestävää vaatetta, joka miellyttää omaa ja tytön silmää. Tiiti toteaa usein peilin edessä "voii, nätti paita!". Päikyn ensimmäiseen valokuvaukseen valittiin Tiitin asu näistä kahdesta ihanuudesta ja päädyttiin tuohon minttuun Siestaan, joka on nyt verkkokaupan alessakin 20e.
Siesta ja Siiri keinuuVielä pitää mainita monelle tuttu merkki Papu. joka löytyy usein myös aikuisten vaatekaapista tai pipohyllyltä. Papu on nimittäin tunnettu rusettipipoistaan. Suunnittelu on suomalaista, vaatteita tehdään Nokian neulomolla Suomessa ja Portugalissa suomalaisen yrityksen omistamassa ompelimossa sertifioidusta luomupuuvillasta. Papulta on tuo yllä näkyvä Tiitin suosikkihuppari Pudding hoodie. Tuon hinta vähän kirveli alkuun, mutta niin pehmoinen, lämmittävä ja hyvänä pysyvä ihanuus tuo on, ettei enää kaduta!

Ekaa kertaa näiden merkkien sivuille päätyvät saattavat tosiaan kauhistua näiden vaatteiden hintoja. Hinnat kuitenkin mielestäni oikeuttaa osaltaan se, että niiden takana on takuulla vastuullinen tuotanto (ei lapsityövoimaa, palkat ajallaan, lainmukaiset työolot yms.), ekologiset arvot, suomalaisten työpaikkoja ja hyvä jälleenmyyntiarvo. Monet omista löydöistäni on merkkien kirppiksiltä ja mallistomyynneistä, joten kannattaa pitää silmät auki. Ajattelen nykyään, että jos en pysty ostamaan vastuullisesti tuotettua, niin en osta ollenkaan uutena ja piste. Pieniksi jääneet/ meillä tarpeettomat vaatteet meiltä lähtee aina Hope yhdistykselle, jotta voidaan laittaa hyvä kiertään sitä tarvitseville.

Ps. Myönnän, että nykyään välillä jo juoksen postilaatikolle toivoen, että ehdin sinne ennen kuin muut (lue: mies) huomaa taas uuden paketin saapuneen. Hurahdus mikä hurahdus, mutta eikös paheiden määrä oo vakio.

-heidisusanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! <3